5 sätt att ta sig tillbaka

I våras hade jag bestämt mig för att dra igång min coachingverksamhet på riktigt. Kände mig otroligt motiverad då samtal mellan fyra ögon, men även i grupp, är bland det mest utvecklande jag vet. Jag investerade i en ny hemsida som beskriver mitt erbjudande, målgrupper och vem jag är. Började marknadsföra mig så smått och fick in ett antal kunder. Så kom Covid och situationen förändrades. Några kunder blev kvar, andra blev sjuka, oroliga och fick backa. Jag bestämde mig för att utnyttja tiden som blev över till att lära mig nya saker, gick en spännande onlineutbildning om inlärning, skapade marknadsföringstunnlar, spelade in filmer på IMovie etc.Hade inte tråkigt en sekund. Uppskattade att ha tid för egen personlig utveckling. Så kom sommaren. Förlamningen släppte lite, men jag höll mig ändå ifrån att träffa för många människor. Styrelsemöten, kundmöten och samtal sköttes på Zoom, Skype eller Teams. Och vi njöt av livet på landet.

Däckad i kombinerad Covid 19 och lunginflammation

Efter sommaren så låg jag i startgroparna för att ta nya tag. Men covidsituationen förvärrades och de flesta gick in i en ny karantän. Så fick min man feber och ont i kroppen. Två dagar senare var det min tur. Jag hade stigande feber som snart var uppe i närmare 40 grader. Vi fick positiva utslag på våra Covid-tester. Efter 10 dagar tog jag mig till en läkare som direktremitterade mig med ambulans till akuten. Det togs prover och lungröntgen. Det visade sig att jag förutom Covid 19 hade lunginflammation. Åkte hem med recept på antibiotika. Den fick i alla fall ner febern. Sakta men säkert blev jag bättre och nu känner jag mig i princip frisk. Dock mer andfådd än vanligt.

5 sätt att ta sig tillbaka

Lyckan över att både jag och min man kommit igenom utan några men fyller mig med energi. Hur tar jag vara på det? Perspektiven har förändrats något. Är nu ännu mer medveten om vikten av att prioritera min tid. Detta är mina bästa tips.

 1. Formulera i skrift det du verkligen vill göra, på vad du vill lägga din kunskap och dina dyrbara minuter? Troligen har inte allt förändrats, men kanske vill du engagera dig mer i något och mindre i något annat. Rensa bort det som känns mindre viktigt. Formulera även det.
 2. Utveckla kontakterna med de personer som lär dig något, hjälper dig att få nya insikter, som lyssnar till dig – på riktigt. Minska ner umgänget med människor som inte vill dig väl, inte bryr sig.
 3. Se till att du hela tiden lär dig nya saker. Du utvecklar nya banor i hjärnan som gör att du ser vägarna tydligare. Det kan vara ett nytt program på datorn, en bok i ett ämne som du aldrig förut funderat över. Lär dig fotografera eller spela piano. Vad som helst – bara det är nytt för dig.
 4. Det mesta tar längre tid än du tror. Tänk långt framåt – inte något speciellt antal år, bara framåt. Men du måste ta steg varje dag. Själv skriver jag på morgonen ner vad jag ska göra under dagen, i prioriteringsordning och tidsatt. Ingen energi under resten av dagen går då till att fundera på vad jag ska göra eller oro för att inte hinna med. Självklart kan det uppstå oförutsedda saker som gör att jag måste ändra mina planer, men det sker ändå relativt sällan. När något är avklarat prickar jag av och känner en frihet. Se till att stegen går mot det långsiktiga målet du satt – gå inte för mycket bakåt eller åt sidan.
 5. Ta hjälp av andra. Kontakta någon som kan utmana dig, ställa rätt frågor, utvidga dina gränser – och som följer upp och intresserar sig för det du gör. Bra ibland att känna en viss press.

Så fort du gör något, följer din plan, skapar rutiner och hämtar in kunskap och värdefulla relationer så börjar saker och ting att hända. Så känner jag. Då och då faller jag lite neråt och då får jag återvända till mina formulerade planer så är jag snart tillbaka. Ta varje motgång som det första steget till medgång.

6 Comments on “5 sätt att ta sig tillbaka”

 1. Så bra skrivet, så duktiga och mogna råd. Tack Gunvor.
  Jag återkommer med längre kommentar till din text och återkopplar till dina tjänster. (Har en sjukhund hemma som håller mig vaken på nätterna sedan oktober:))

  Vänligen

  Elvira (Sarah Elvira)

 2. Gunvor, skönt att läsa att du känner dig nästan helt frisk!
  Det du skrivit ner i punkter för att komma tillbaka är konkreta och relevanta.
  Det jag skulle vilja lägga till är några punkter om vikten att värna om hela mig.
  Att röra på mig så gott jag kan.
  Att vara i ”meditativt läge” / stillhet en stund varje dag.
  Att förundras över det lilla fina, en blomma, en doft, en kärleksyttring eller vad det nu kan vara.
  Kramar Ingrid

  1. Så klokt. Håller helt med. Följer faktiskt alla dina tre punkter. Hoppas att vi snart hittar en tid/möjlighet att ses. Kram

 3. Jaa, Gunvor, jag instämmer i alla steg som både du och de andra har noterat här ovan.
  Mitt tips är att egentligen aldrig stanna helt….
  Stannar du, får du börja igen, och det tar tid och kraft.
  Även om du är sjuk, så kan du alltid göra något, en sammanfattning, en utvärdering, en tanke bara på ett ord i ditt företag.
  Då hittar du vägen, och inser att du kan gå framåt, fastän det inte alltid syns.
  … och låt igen annan bestämma din takt….
  Jag ser alltid fram emot när vi skall ses!
  Med vänlig hälsning
  Helene Jonsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *