Det talas mycket om vad en styrelse ska göra, ledamöternas ansvar, viktiga frågor att bevaka. Det ansvar som läggs på styrelser ökar hela tiden, inte minst i finansiella bolag. Vi ska kunna kvalificerat bedöma frågor runt omvärldens förändring, teknisk utveckling, centrala hållbarhetsfrågor mm. Måste medge att det gör arbetet spännande. Men här vill jag slå ett slag för vissa grundläggande uppgifter som en styrelse har, men som ofta hanteras styvmoderligt. Jag har upplevt styrelser som tar beslut om arbetsordningar, instruktioner mm men som inte följer upp, eller ännu värre struntar i att de inte följs.
Ett hållbart skal kring verksamheten
En styrelse tar antingen på det konstituerande mötet eller på det första ”riktiga” mötet efter en stämma beslut om firmateckning, arbetsordning för styrelsen, instruktioner för Vd och kommittéer och policys. Ibland är de ganska långa och omständliga och då blir det en utmaning att verkligen läsa dem ordentligt. Många hoppar därför över det och tänker att de bara ska bekräftas och inte är så viktiga. Det är inte ovanligt alls att flera i styrelsen överhuvudtaget inte har läst dem. Det märks ganska tydligt. När jag kommer ny i en styrelse så lusläser jag dem, och har mer än en gång hittat att dokumenten inte hänger samman. Man har ändrat på något ställe, men har inte gjort följdändringar. Ett tips är att inte göra dem så långa, utan ha ambitionen att inte upprepa samma saker och vara tydlig. Jag har också erfarit att viktiga avtal saknas eller är urgamla och inte genomgångna på länge. Likaså att substantiella avvikelser från instruktioner, god redovisningssed inte tas på allvar. Och detta även i verksamheter som har auktoriserade revisorer.
Vid några tillfällen när jag tillträtt en operativ roll som VD har jag mött förvånade miner över att jag ägnar mig åt att studera redovisningen, att attestordning fungerar etc. Det sker ofta på ekonomichefsnivå. Vid ett tillfälle när jag tillträdde som chef för en riktigt förlustverksamhet så kollade jag alla inkommande fakturor i ett halvår. Minusposten minskade rejält bara genom den åtgärden.
Ta den styrelseroll som behöver tas
Jag är visserligen civilekonom, men att ta den där ”ordentlighetsrollen” är inte helt naturligt för mig. Jag är visserligen oftast mycket noggrann, men föredrar att ligga i framkanten och fundera över affärsförnyelse och kundkontakter. Men i vissa styrelser/ledningar så är bristerna så stora att någon måste börja observera och ställa vassa frågor. Det är inte alltid populärt, men man är inte där i det syftet, utanför att ta sitt styrelseansvar. Du ska ta beslut om strategier, ledning, policys och ligga i framkant. Men du ska också utöva kontroll över att man har regler för hur verksamheten ska styras och sedan se till att de följs.
Att ha koll på ekonomin och ansvarsfrågorna är roligt
Att lära sig läsa resultat – och framförallt balansräkning är spännande. Verksamheten speglas ju i dessa sammanställningar, och de är också en källor till information om frågor man måste ta i. Så ekonomi och verksamhetsdiskussioner måste hållas ihop. Att se till att ansvarsfrågorna är tydliga är helt nödvändigt för att det dagliga ska fungera. Sammelsurium i siffror och i ansvarsfrågorna är grogrund för dåliga affärer.
Inspireras av bilden ovan – var som Buddhan
Buddhan på bilden öppnar och ger med ena handen – bidrar positivt till utvecklingen. Den andra handen sätter stopp – bidrar positivt till utvecklingen. Som styrelseledamot – Använd båda händerna!
Behöver du kunskap och coaching i styrelsefrågor?
Vänd dig till någon som har gedigen egen erfarenhet av att arbeta i styrelser. Annars får du bara teorier. Planera ett samtal med mig så kan jag berätta hur jag kan hjälpa dig.
2 Comments on “Ta ditt ansvar som styrelseledamot på allvar”
Tack för ännu ett intressant och viktigt blogginlägg.
Ja, det är också min erfarenhet från styrelsearbete just att man av en outgrundlig anledning inte läser dokumenten. För att få en stabil grund för beslutsfattandet måste ju det ligga som första prioritet att känna till verksamheten. Och ja, verksamhet och ekonomi måste gå hand i hand. Det är också min erfarenhet från kvalitetsanalyser att man har avstått från att aktivt ta reda på nedskrivna fakta vad uppdraget/uppgiften egentligen går ut på. Tack för vårt förra samtal ,ser fram emot nästa!
Tack Helene för att du delar med dig av dina erfarenheter! Så roligt när någon – du – tar sig tid att kommentera ? Ser också fram emot nästa samtal!