Reagera direkt eller sova på saken?

I morse läste jag i DN en intervju med Michelle Obama om hennes andra bok Ljuset vi bär. I den berättar hon om hur hon i olika sammanhang hamnade i beskrivningar av henne som liknade karikatyrer, stereotypen – arg svart kvinna. Så många valde att beskriva henne på sätt som passade deras egna syften, att förnedra och förminska. Det som sitter mest i mitt sinne är hennes tal på det demokratiska partikonventet 2016. Vi minna alla ”When they go low, we go high”. Känslan av tyngd och värdighet satte spår. Hon har många gånger behövt förklara vad hon menar. Får man inte reagera med vrede? Måste man alltid vara så resonlig? Är det ett sätt att distansera sig? Hennes svar är att ”Go High” innebär att ta en paus innan man agerar, ta in reaktionen och låt den mogna till ett svar.

Mogenhet innebär att veta när och hur du bör agera på en reaktion

Jag har många gånger funderat över vilket som är bäst, att reagera direkt när något händer eller gå hem och sova på saken. För mig är det en av de svåra frågorna att svara på. Som vanligt är svaret – det beror på. Min naturliga instinkt är att svara direkt. Men livet har lärt mig att det oftast är bättre att lyssna in, gå hem och reflektera och sedan återkomma om det behövs. Ibland har ju frågan bara försvunnit och kräver inget svar. För det mesta behöver man vrida och vända på frågeställningen, tänka efter och därefter formulera ett svar. Ofta blir det ungefär så här ”jag har funderat på det vi talade om igår och kommit fram till……. Hur tänker du nu?” Det fungerar för det mesta. MEN, vissa uttalanden, situationer kräver omedelbar reaktion. Enkla exempel är ju förtal, diskriminering, överdriven självsäkerhet.

Allt är inte enkelt

Att på stående fot kunna avgöra vilken väg man ska välja är oftast svårt. Du upplever Sanningens minut, skarpa lägen. Det är här erfarenheten hjälper dig, att ha varit med om många situationer där du valt rätt, eller valt fel. Efteråt är det oftast lättare att avgöra vad man borde gjort. Dröj kvar vid analysen och lägg den på minnet. Den kommer att vara värdefull framåt. Det är det jag kallar Mogenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *