Öva, öva, öva – men du måste förstå varför

Förra gången skrev jag om Chat GPT4. Hade just laddat ner appen och testat att ställa frågor. Svaret på första frågan blev över förväntan. Entusiastiskt ställde jag fler frågor och insåg rätt snabbt att jag inte bara kunde förvänta mig användbara texter, utan behövde utveckla min förmåga att ställa rätt frågor. Kändes spännande, men av någon anledning så tog andra intressanta uppgifter över och AI-frågandet hamnade i träda. Känner irritationen över att jag så lätt hellre prövar nya saker än lägger ner möda på att öva och förkovra mig i sådant jag redan påbörjat. Ändå vet jag så väl att det bara är sådant man gör om och om igen som man blir bra på.

Övning ger färdighet

Hur många gånger har du hört det? Det går på något sätt in genom ena örat och ut genom det andra. Du vet att det är sant, men ändå känns det trist på något sätt. Jag är ofta snabb på bollen, blir lätt lite uttråkad om det inte fungerar och drivs vidare av min ständiga nyfikenhet. Betyder det att jag inte är bra på något? Nja, så sträng mot mig själv är jag inte. Något är jag väl bra på ändå? Ja, jag är bra på att lyssna, snabbt förstå en situation, se vägar framåt, sätta igång processer, få saker gjorda och tala med människor, eye to eye och inför publik. Inser att jag blivit bra på det genom att öva, men utan att det känts som jag övat. Der har kommit till mig därför att det är egenskaper jag behövt utveckla för att jag ständigt försatt mig i nya situationer där jag velat förändra. Har aldrig tänkt ”öva”, men ändå gjort det.

Fokusera på uppgiften så blir övandet meningsfullt

Som sagt, att lyckas med något kräver övning, vad det än är. Men min insikt är att fokusera på vad jag vill åstadkomma snarare än att jag ska vara bra på något. Om lusten och drivkraften att förändra och förbättra är tillräckligt stark så kommer du uppnå de färdigheter du behöver. Om jag inte riktigt själv förstår varför jag ska lära mig något så gör jag det inte.

Bilden ovan

På bilden ovan samtalar jag med Mouna Esmaeilzadeh på Stockholms Handelskammare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *