Varför firar du Sveriges Nationaldag?

Vi är snart inne i juni månad och den 6 firar vi vår nationaldag. Kanske känner de flesta av oss till den officiella anledningen, ni vet Gustav Vasa blev vald till kung 1523 och regeringsformen från 1809. Men nu skulle jag vilja veta om du firar den dagen och i så fall varför.

En kort enkät

Svara gärna i kommentarsfältet med ja, nej och några få ord

 1. Firar du nationaldagen?
 2. Om ja, i så fall varför
  • Vi har ett vackert land
  • Frihet, demokrati, fred
  • Roligt med firande
  • Ta vara på en ledig dag
  • Något annat?
 3. Hur firar du?
  • Hissar flaggan
  • Går till någon gemensam samling
  • Firar för mig själv/familjen
  • Något annat?
Varför frågar jag?

Egentligen bara därför att det är intressant att veta. Detta är bara till för min nyfikenhet och för att ni ska få tillfälle att tänka efter.

Önskar er en härlig helg och en högtidlig och rolig nationaldag!

12 Comments on “Varför firar du Sveriges Nationaldag?”

 1. Har aldrig firat nationaldagen, däremot midsommar. Egentligen tycker jag att det är en väl så bra idé att fokusera på nationaldagen, eftersom det bästa att fira är den unika svenska sommaren som är mer löftesrik då än på midsommar. Vi kan också lägga till att fira frihet och demokrati. Dessa företeelser betraktas av generationer efter min egen som så självklara att hot mot dem närmast ses som en akademisk diskussion, något som bara kan finnas i andra länder.

  1. Midsommar är ju trevligt eftersom den kopplas till den ljusaste natten, men nationaldagen känns mer som ”allt ligger framför oss”

 2. Jag firar nationaldag för att jag är stolt över det mesta i det samhälle vi skapar, för att jag tycker det känns högtidligt och roligt att få fira.

 3. Om jag firar Sveriges Nationaldag? Ibland, får jag nog tyvärr svara.
  När barnen var små hade vi ofta picknick i vår fina Brunnspark som bjöd på firande och njöt ihop med barnens farmor. Nu när barnen är större är det inte lika aktuellt, dock brukar vi i familjen äta något gott och mysa tillsammans om tillfälle ges. Och är vi i vår stuga hissar vi flaggan där.
  Men kanske att jag skulle vilja få till lite mer firande framöver…

  1. För mig är det också självklart. Minns speciellt en nationaldag i Kristianopel när jag stod vid vattenbrynet och höll tal. I år ska jag tala i Societetsparken i Norrtälje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *