ÖBs syn på ledarskap ryms på en halv A4

Länsförsäkringar arrangerade i veckan bolagsstämma i Åre. Förutom sedvanliga stämmoärenden så fick vi lyssna till ett samtal med Överbefälhavaren Micael Bydén. Det handlade om hans barndom, uppväxt, karriär mm. Och så självklart säkerhetsläget, NATO, Ukraina, det svenska försvarets beredskap. Man kunde höra en knappnål falla. Jag hade öronen på helspänn för att inte missa ett ord.

Här tänker jag dock endast med några ord beskriva hur jag uppfattade hans syn på ledarskap.

Vad är det för ord som alla säger – agilt?

Jag skrattade högt – han lät precis som jag. Micael Bydén – som en gång valts till Årets chef – sammanfattade sin ledarskapsfilosofi, och däri ingår inte ordet agilt.

Istället lät det så här. ”Vi behöver se varandra, ge en klapp på axeln och uppföra oss hyfsat. En ledare ska vara närvarande och delta i arbetet och gemensamma aktiviteter. Ibland finns det anledning att säga till någon att skärpa sig.” Så enkelt, så sjävklart.

Kontroll

Många ryggar för ordet kontroll, men det gör inte ÖB. ”Kontroll är ett härligt ord och det behövs”. En ledare har ansvaret för att verksamheten fungerar som tänkt. Kontrollen utövar Bydén genom att vara närvarande och iaktta vad som händer. Själv tar jag ofta upp frågan om vikten av kontroll, t ex som en av styrelsen uppgifter. Få lyfter detta, tycker att det är obehagligt. Vill hellre tala strategi (som självklart också är nödvändigt). Der var därför så häftigt när denne man, som definitivt inte saknar de stora perspektiven, talar om vikten av kontroll.

Kommunikation är den stora utmaningen

”Kommunikation måste anpassas till den mottagare man vill nå”. Att hitta rätt budskap, tonfall, tillfälle är den stora utmaningen. Ingen tvekan om att hans kommunikation på konferensen i Åre hittade rätt. Jag blev inspirerad och kände starkt att ÖB är en av anledningarna till att Försvarsmakten har ett så stort förtroende hos det svenska folket, vilket illustreras i bilden ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *