Nej, jag har inte bestämt mig än

En vecka till valet. Det har väl inte undgått någon. Partiledardebatter, utfrågningar, presskonferenser, opinionsundersökningar och ledarsidor handlar bara om detta. Och visst kan man bli trött av att höra samma saker gång på gång. Väldigt många säger att det aldrig varit så svårt och att man inte orkar lyssna längre. Och så kan jag också känna. Men mitt budskap nu är att fortsätta lyssna ända in i kaklet. Budskapen ändrar sig faktiskt lite och känslan för vem man litar på varierar. Det rör sig inte över hela skalan, men ändå. Om du är alldeles säker eller redan har röstat så kan du ju koppla av. Dock kan man ju ändra sig på valdagen även om man förtidsröstat.

Viktigt

Varför ska man fortsätta lyssna? Jo, detta är viktigt. Att utnyttja sin rösträtt och göra det med en övertygelse om att man faktiskt lyssnat noga med öppna öron gör att din valsedel kommer att spela roll. Inte minst för dig själv. Din röst blir förstås inte ensamt avgörande, men den har betydelse. Speciellt när marginalerna är så knappa.

Men vad ska man rösta på?

Det upprepas att det är sakfrågorna som är viktiga. Och självklart, ställningstaganden i sakfrågor säger något om partiets ideologi. Men man kan ändå notera att vad man tycker ändras. Vilka energislag ska vi ha, medlemskap i NATO, värdering av företagsamhet i skola, vård, omsorg, system för att sätta pensioner, synen på invandring mm. Partiernas uppfattningar rör sig beroende på vad som händer i omvärlden och hur debatten utvecklas. Ibland går ändringarna åt ”rätt” håll, ibland åt ”fel”. Du får hänga med om det finns något du tycker är extra viktigt. Sedan vet vi ju att det ska förhandlas när väl löftena ska förverkligas.

Underliggande ideologi och mina preferenser

Jag följer självklart de områden som är extra viktiga för mig och försöker skönja hur de underliggande värderingarna får styra de olika partierna. För mig är det viktigt att man visar att man förstår att Sverige inte verkar ensamt i världen, att man lyfter de internationella frågorna, samarbetet inom EU och framåt även NATO. Likaså att man så långt som möjligt välkomnar människors egen förmåga till utveckling, möjlighet till arbete, utbildning, företagande – att framgångar uppskattas och belönas. Likaså är det viktigt att skola och vård fungerar med hög kvalitet och är tillgänglig för alla. Att välkomna företagande inom skola och vård är för mig självklart. Samhället sätter reglerna och genomför en kraftfull uppföljning. Missbruk ska stoppas snabbt och effektivt. Människor som kommer till Sverige ska välkomnas, men också utsättas för krav. Svenska lagar måste följas och incitament till egen försörjning höjas. Det innebär att arbetsmarknaden behöver öppnas så att det blir lättare att anställa och att få arbete.

Det finns självklart många fler områden som är viktiga, kultur, fri media, effektivt och oberoende rättsväsende………. Och de övergripande synsättet måste följas upp med tydliga lagar och regler.

Hur röstar jag

Jag tänker inte avslöja vad jag röstar på – är ännu inte säker. Men mina ovanstående prioriteringar blir styrande. I år tillkommer hänsynen till att båda blocken avser bilda regering med stöd av partier där jag definitivt inte delar värderingarna. Detta gör allt svårare. Här kommer sannolikhetsbedömningarna in. Vad kan hända om utifall…..? Ja, ingen vet. Det enda jag kan göra är att försöka följa mitt hjärta och min hjärna så mycket som möjligt. Gör det du också!

4 Comments on “Nej, jag har inte bestämt mig än”

  1. Tack för dina tankar, jag håller med dig i väldigt mycket. Det är extra svårt i år och jag tror inte att jag kan hitta ett parti som jag kan stödja till 100%. Det finns för och nackdelar med i stort sett alla partier, om man bortser från ett…
    En vecka kvar för att hinna samla information, det fixar vi, eller hur!

    //Mia

  2. Jag håller med dig Gunvor att i år har det varit extra svårt, och ändå inte. De grundläggande värderingarna och preferenserna ändrar man ju inte så lätt, men i de många sakfrågorna kan man gå bort sig även inom det block som man föredrar. Jag tog alla valkompasser till hjälp, varav SVT:s var klart bäst, och landade till slut i mitt val. Det blev faktiskt olika partier i två av de tre valen.

    Så nu har jag förtidsröstat och håller tummarna på söndag för en bättre framtid för Sverige.

    1. Tack Clas för din reflektion! Kör inte valkompass för det finns så många värden som aldrig kommer med i sådant, men som är viktiga för mig. Men bra att du hade hjälp av dem. Tror nu att jag börjar landa. Tyvärr måste jag dock kompromissa en del för att uppnå annat. Men inte mycket att göra åt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *