En era är slut – Det första ”Årets Tjänsteföretag” försvinner

Årets var 1985. Tjänsteförbundet – där jag var VD – utsåg tillsammans med Dagens Industri för första gången Årets Tjänsteföretag. Valet föll på Cityakuten.

Cityakuten

Cityakuten bildades år 1983 av läkaren och affärsmannen Joakim Santesson tillsammans med Praktikertjänst – där VD då hette Jan Engström (!) Syftet med denna första privata vårdcentral var att den skulle vara mer tillgänglig för de som behövde hjälp, centralt – där människor arbetade snarare än där de bodde, ingen tidsbeställning. Deras första mottagning öppnade vid Hötorget, dvs just den lokal – vårdcentral – som nu läggs ner av den socialdemokratiska regionen.

Cityakuten blev omedelbart en succé. Populär både hos patienter och vårdpersonal. Själv har jag besökt denna mottagning många gånger, även sedan den blev Aleris. Inte minst när jag med 40 graders feber, Covidsmittad, traskade upp dit och fick fantastisk hjälp, ambulanstransport till St Göran. Att denna mottagning nu läggs ner är så ofattbart sorgligt.

Årets Tjänsteföretag

År 1984 lämnade Tjänsteexportutredningen, där jag var en av sekreterarna, förslag till den dåvarande regeringen om vad man behövde göra för att expandera svensk tjänsteexport. Självklart var huvudbudskapet att konkurrensutsätta fler delar av tjänstesektorn. Då var en stor del ev tjänsteproduktionen inom offentliga monopol och de privata delarna var hårt reglerade. I en sådan miljö gror inga företag som kan konkurrera på den internationella marknaden. Självklart nu, men mycket progressivt då.

En viktig del i opinionsbildningen var att uppmärksamma företag som bröt monopol. Så vi – Tjänsteförbundet (som bildades som ett resultat av utredningen) – och Dagens Industri initierade utmärkelsen Årets Tjänsteföretag – en tid då ”Årets xxx” inte var så vanligt. DIs dåvarande chefredaktör Hasse Olsson var starkt drivande. Första valet blev alltså Cityaktuten, som bröt vårdmonopolet. Andra valet blev Comviq, som bröt telemonopolet.

Vilka bör hyllas

Självklart bör innovativa kreatörer som Joakim Santesson hyllas. På bilden ovan tar han emot priset av mig och Hans Werthén (då VD Electrolux). Tyvärr saknas Hasse Olsson på bilden.

Hyllas bör också Jan Engström, som anammade idén om Cityakuten och såg till att Praktikertjänst involverade sig i detta projekt. Ja, som ni förstår var det en av hans egenskaper som ledde till att vi nu varit gifta i 34 år 😃.

Skämmas bör den nuvarande regionenledningen i Stockholm som inte vårdar verksamheter som fyller ett sådant tydligt syfte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *