Emojis - hur anvĂ€nder du dem?đŸ€”

Om det Àr nÄgot de flesta Àr överens om sÄ Àr det att vÄra kontakter över digitala/sociala medier har ökat kraftigt under 2020. NÀr vi inte kunnat ses pÄ riktigt sÄ ersÀtter vi kontakterna med Teams, Zoom, Skype, Google mm. Men vi lÀser och reagerar Àven mer frekvent pÄ Facebook, Instagram och LinkedIn. Jag Àr verkligen en av dem som uppskattar det dÀrför att det underlÀttar för mig att ha nÄgon form av relation med personer som jag inte har sÄ mycket kontakt med i vardagen, antingen för att de bor för lÄngt bort eller Àr mer "bekanta", yrkesrelationer snarare Àn nÀra vÀnner. En del Àr vÀnner som Àr sprungna ur just sociala medier. MÄnga av oss gillar ocksÄ att ha möjlighet att dela med oss av det som hÀnder i ens liv, Äsikter om samhÀllsfrÄgor etc. Helt enkel en kÀlla till omvÀrldskontakt.

Att trÀffas pÄ riktigt

Trots att jag gillar kontakter pÄ nÀtet sÄ kan de absolut inte ersÀtta personliga möten - det tror jag ocksÄ att de flesta hÄller med om. Och det gÀller för sÄvÀl professionella som privata möten. NÀr man vill samtala pÄ riktigt, lösa problem, komma pÄ nya idéer, nÄ varandra pÄ djupet dÄ mÄste man kunna se varandra i ögonen, lÀsa av blickar och kroppssprÄk bÄde hos den som man tilltalar direkt och övriga som deltar. Just tydliga tonfall, kroppssprÄk och andra subtila nyanser försvinner ofta, eller Àr Ätminstone svÄra att lÀsa av.

ErsÀtter emojis orden?

Det Àr ju inget nytt att det Àr pÄ det sÀttet. NÄgon listig person kom dÀrför pÄ att komplettera texter pÄ sociala medier med emojis. Med hjÀlp av dem förtydligar man det mjuka innehÄllet i budskapet, kÀrlek, humor, irritation och sÄ vidare. Det Àr ju genialt. Men det som nu hÀnder Àr att mÄnga ersÀtter orden med symboler. Man möter ofta inlÀgg som i bÀsta fall innehÄller nÄgot enstaka ord och sedan en lÄng rad emojis. Ibland Àr texten helt bortrationaliserad. De Àr inte lÀngre ett komplement, utan helt enkelt hela budskapet. Jag kan ta till mig avsikten i 2-3 symboler. Blir det fler sÄ kollar jag helt enkelt inte. I min vÀrld har det gÄtt inflation i anvÀndningen av emojis, medan de viktiga orden hÄller pÄ att försvinna.

Att formulera sig skÀrper tanken

NÀr jag möts av ett inlÀgg dÀr en person bemödat sig om att formulera sina tankar antingen i ett eget inlÀgg eller i reaktionen pÄ nÄgon annans sÄ stannar jag till. DÄ talar budskapet till mig. NÀr man tar sig tid att formulera nÄgot i ord sÄ Àr det oftast föregÄnget av en tanke - och det blir betydelsefullt. Att trycka pÄ "like" eller nÄgra symboler skickar budskapet "jag har sett", jag Àr "positiv" eller "negativ". Oftast Àr det den tid man ger det. Inget fel, men rinner snabbt förbi. Jag har haft en del viktiga hÀndelser under det gÄngna Äret, sjukdom, födelsedag mm. Av det skÀlet har jag fÄtt en hel del inlÀgg med mer genomtÀnkta formuleringar och som har gÄtt rÀtt in i hjÀrtat - och sitter kvar.

Befogat att göra en viss omprioritering?

Min mÄlsÀttning Àr att lÀgga lite mer tid pÄ orden, de genomtÀnkta formuleringarna bÄde nÀr man vill uppmuntra, berömma och nÀr man kanske har en annan uppfattning. Lite fÀrre "grymt och en radda emojis". Lite fler ord som beskriver det jag uppskattar. LikasÄ vill jag oftare uttrycka en annan uppfattning med vÄrdade, genomtÀnkta argument. Ofta avstÄr jag för att slippa okvÀdesord. Jag vill inte ta bort de snabba reaktionerna - Àven de Àr viktiga. Men kanske inte nÄr de man vill nÄ pÄ samma sÀtt. Hur tÀnker du?

TAGS
share

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 comments on “Emojis - hur anvĂ€nder du dem?đŸ€””

  1. God fortsÀttning Gunvor!
    Klokt och rÀtt i tiden att ta upp anvÀndningen av emojar. Jag kÀnner allt större behov av att hinna formulera kÀnsla i ord istf med emojar. Men det ska ju gÄ fort och dÄ Àr det lÀtt emojen fÄr hjÀlpa till. I personligt, personliga meddelanden blir det lÀtt patetiskt att fÄ emojar som ska bekrÀfta nÄgot. Bra att du tar upp diskussionen, kanske behövs en emojfri dag i veckan? Den personliga kontakten och kÀnslan som jag vill ska förmedlas och fÄ Äterkoppling pÄ gÄr inte att digitalisera med emojar oavsett om de nu kommer att kompletteras med bÄde AI, ML och VR.
    LÄt oss försöka se ljuset i tunneln, vaccinet Är pÄ gÄng och som HMK sÀger, det gÀller att "HÄll i och hÄll ut! Hls/C - för en emojifri dag i veckan!

    1. Tack Conny för dina tankar. Jag försöker begrÀnsa mitt anvÀndande, Àven om jag gillar att kunna ta till dem dÄ och dÄ. Det Àr ofta bekvÀmt och inte sÀllan tillför de en stÀmning man vill förmedla. Mitt budskap var bara att inte glömma bort orden helt.

REFERENSER

"Du har tydligt inför alla möten lyssnat in vad jag behövt hjÀlp med och sedan tydligt strukturerat gÄtt igenom de punkterna under vÄra sessioner och sedan direkt efter följt upp med en summering och nÀsta steg. Dessa sessioner har verkligen underlÀttat för mig i min roll som styrelseordförande och gett mig större sjÀlvförtroende. Jag har kÀnt en trygghet att öppet kunna ta upp alla mina frÄgor och funderingar och hur man ska hantera olika situationer. Jag har ocksÄ kÀnt att inga frÄgor har varit dumma. Jag upplever att du alltid Àr pÄlÀst inför vÄra möten vilket gör dem effektiva. Jag kan varmt rekommendera dig och du var vÀrd varenda krona!"
- Elif Schmidt Styrelseordförande Solideq Group, VD Oxceed

REFERENSER

"Du har tydligt inför alla möten lyssnat in vad jag behövt hjÀlp med och sedan tydligt strukturerat gÄtt igenom de punkterna under vÄra sessioner och sedan direkt efter följt upp med en summering och nÀsta steg. Dessa sessioner har verkligen underlÀttat för mig i min roll som styrelseordförande och gett mig större sjÀlvförtroende. Jag har kÀnt en trygghet att öppet kunna ta upp alla mina frÄgor och funderingar och hur man ska hantera olika situationer. Jag har ocksÄ kÀnt att inga frÄgor har varit dumma. Jag upplever att du alltid Àr pÄlÀst inför vÄra möten vilket gör dem effektiva. Jag kan varmt rekommendera dig och du var vÀrd varenda krona!"
- Elif Schmidt Styrelseordförande Solideq Group, VD Oxceed

KONTAKTA MIG

Gunvor Engström AB

ANSLUT MIG

© 2022 Gunvor Engström AB. All Rights Reserved. Site built by: Pete Kremer - PK Solutions

Anslut mig:

magnifier