Emojis – hur anvĂ€nder du dem?đŸ€”

Om det Ă€r nĂ„got de flesta Ă€r överens om sĂ„ Ă€r det att vĂ„ra kontakter över digitala/sociala medier har ökat kraftigt under 2020. NĂ€r vi inte kunnat ses pĂ„ riktigt sĂ„ ersĂ€tter vi kontakterna med Teams, Zoom, Skype, Google mm. Men vi lĂ€ser och reagerar Ă€ven mer frekvent pĂ„ Facebook, Instagram och LinkedIn. Jag Ă€r verkligen en av dem som uppskattar det dĂ€rför att det underlĂ€ttar för mig att ha nĂ„gon form av relation med personer som jag inte har sĂ„ mycket kontakt med i vardagen, antingen för att de bor för lĂ„ngt bort eller Ă€r mer ”bekanta”, yrkesrelationer snarare Ă€n nĂ€ra vĂ€nner. En del Ă€r vĂ€nner som Ă€r sprungna ur just sociala medier. MĂ„nga av oss gillar ocksĂ„ att ha möjlighet att dela med oss av det som hĂ€nder i ens liv, Ă„sikter om samhĂ€llsfrĂ„gor etc. Helt enkel en kĂ€lla till omvĂ€rldskontakt.

Att trÀffas pÄ riktigt

Trots att jag gillar kontakter pĂ„ nĂ€tet sĂ„ kan de absolut inte ersĂ€tta personliga möten – det tror jag ocksĂ„ att de flesta hĂ„ller med om. Och det gĂ€ller för sĂ„vĂ€l professionella som privata möten. NĂ€r man vill samtala pĂ„ riktigt, lösa problem, komma pĂ„ nya idĂ©er, nĂ„ varandra pĂ„ djupet dĂ„ mĂ„ste man kunna se varandra i ögonen, lĂ€sa av blickar och kroppssprĂ„k bĂ„de hos den som man tilltalar direkt och övriga som deltar. Just tydliga tonfall, kroppssprĂ„k och andra subtila nyanser försvinner ofta, eller Ă€r Ă„tminstone svĂ„ra att lĂ€sa av.

ErsÀtter emojis orden?

Det Àr ju inget nytt att det Àr pÄ det sÀttet. NÄgon listig person kom dÀrför pÄ att komplettera texter pÄ sociala medier med emojis. Med hjÀlp av dem förtydligar man det mjuka innehÄllet i budskapet, kÀrlek, humor, irritation och sÄ vidare. Det Àr ju genialt. Men det som nu hÀnder Àr att mÄnga ersÀtter orden med symboler. Man möter ofta inlÀgg som i bÀsta fall innehÄller nÄgot enstaka ord och sedan en lÄng rad emojis. Ibland Àr texten helt bortrationaliserad. De Àr inte lÀngre ett komplement, utan helt enkelt hela budskapet. Jag kan ta till mig avsikten i 2-3 symboler. Blir det fler sÄ kollar jag helt enkelt inte. I min vÀrld har det gÄtt inflation i anvÀndningen av emojis, medan de viktiga orden hÄller pÄ att försvinna.

Att formulera sig skÀrper tanken

NĂ€r jag möts av ett inlĂ€gg dĂ€r en person bemödat sig om att formulera sina tankar antingen i ett eget inlĂ€gg eller i reaktionen pĂ„ nĂ„gon annans sĂ„ stannar jag till. DĂ„ talar budskapet till mig. NĂ€r man tar sig tid att formulera nĂ„got i ord sĂ„ Ă€r det oftast föregĂ„nget av en tanke – och det blir betydelsefullt. Att trycka pĂ„ ”like” eller nĂ„gra symboler skickar budskapet ”jag har sett”, jag Ă€r ”positiv” eller ”negativ”. Oftast Ă€r det den tid man ger det. Inget fel, men rinner snabbt förbi. Jag har haft en del viktiga hĂ€ndelser under det gĂ„ngna Ă„ret, sjukdom, födelsedag mm. Av det skĂ€let har jag fĂ„tt en hel del inlĂ€gg med mer genomtĂ€nkta formuleringar och som har gĂ„tt rĂ€tt in i hjĂ€rtat – och sitter kvar.

Befogat att göra en viss omprioritering?

Min mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att lĂ€gga lite mer tid pĂ„ orden, de genomtĂ€nkta formuleringarna bĂ„de nĂ€r man vill uppmuntra, berömma och nĂ€r man kanske har en annan uppfattning. Lite fĂ€rre ”grymt och en radda emojis”. Lite fler ord som beskriver det jag uppskattar. LikasĂ„ vill jag oftare uttrycka en annan uppfattning med vĂ„rdade, genomtĂ€nkta argument. Ofta avstĂ„r jag för att slippa okvĂ€desord. Jag vill inte ta bort de snabba reaktionerna – Ă€ven de Ă€r viktiga. Men kanske inte nĂ„r de man vill nĂ„ pĂ„ samma sĂ€tt. Hur tĂ€nker du?

2 Comments on “Emojis – hur anvĂ€nder du dem?đŸ€””

  1. God fortsÀttning Gunvor!
    Klokt och rÀtt i tiden att ta upp anvÀndningen av emojar. Jag kÀnner allt större behov av att hinna formulera kÀnsla i ord istf med emojar. Men det ska ju gÄ fort och dÄ Àr det lÀtt emojen fÄr hjÀlpa till. I personligt, personliga meddelanden blir det lÀtt patetiskt att fÄ emojar som ska bekrÀfta nÄgot. Bra att du tar upp diskussionen, kanske behövs en emojfri dag i veckan? Den personliga kontakten och kÀnslan som jag vill ska förmedlas och fÄ Äterkoppling pÄ gÄr inte att digitalisera med emojar oavsett om de nu kommer att kompletteras med bÄde AI, ML och VR.
    LĂ„t oss försöka se ljuset i tunneln, vaccinet Ă„r pĂ„ gĂ„ng och som HMK sĂ€ger, det gĂ€ller att ”HĂ„ll i och hĂ„ll ut! Hls/C – för en emojifri dag i veckan!

    1. Tack Conny för dina tankar. Jag försöker begrÀnsa mitt anvÀndande, Àven om jag gillar att kunna ta till dem dÄ och dÄ. Det Àr ofta bekvÀmt och inte sÀllan tillför de en stÀmning man vill förmedla. Mitt budskap var bara att inte glömma bort orden helt.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *