Varför ställer du frågor?

Under senare år har jag ägnat mig åt att ställa frågor, i min coaching, när jag leder samtalsgrupper och i styrelseuppdrag. Att fråga är det första steget i att förstå. För den som ska svara är formulerande av svaret det första steget till insikt. Samtal som ska leda till utveckling bygger på frågor och svar.

Häromdagen fick jag tips om en bok ”Utmanande frågeställningar” som väckte min nyfikenhet. (Tack till Nina Buchaus!) Frågor kan naturligtvis formuleras och framställas på många olika sätt. Att bättre förstå hur frågor ska ställas måste vara så relevant för mig. Redan i inledningen av boken läser jag följande

Det viktiga är det som händer när man fått ett svar

”De primära syftet med att ställa en fråga är att få ett svar. Det som är viktigt vid frågeställningar är vad man gör efter att man fått ett svar. Det är din respons på svaret som antingen innebär att en dialog stängs eller att en lärandeprocess öppnas upp

Hur många gånger har ni upplevt att du får en fråga men att blicken vänds bort innan du ens öppnat munnen för att svara? Eller så har du hunnit svara, men får ingen reaktion annat vad frågeställaren själv varit med om eller tycker. Hur många gånger har du själv gjort just så? Jag ryser när jag tänker på hur ofta jag själv syndat och stängt viktiga processer. Och ändå berömmer jag mig för att fråga – och lyssna – ovanligt mycket.

Hur gör de som har lyssnandet som yrke?

Jag noterar ofta att journalister inte lyssnar till svar. Frågorna är förberedda och ställs även om den intervjuade just har talat om just det frågan gäller. Frestelsen för den intervjuade är att då börja sitt svar med ”Som jag just sa……..”. Intervjuproffsen avstår från att ta den poängen.

Hörde häromdagen en av de mest framstående journalisterna, Bob Woodward, berätta om sitt knep för att få ut mesta möjliga ur sitt intervjuobjekt. För att påminna sig själv om att inte vara för snabb med att ställa nya frågor och våga sitta tyst, lämna en paus, så tog han ner sin sin vänsterhand under bordet och tryckte tummen mot ringfingret. Ett sådant gott råd. Man kan nog använda vilka tricks som helst, men öva dig på lämna utrymme till den du talar med. Blicken måste förstås vara bergfast så att man inte ger intryck av att vara någon annan stans.

Med AI, Chapter GPT, är konsten att ställa rätt frågor helt avgörande

Vad jag förstått så är konsten att ställa rätt frågor till chatten helt avgörande för resultatet. Min nya hobby är att öva på det, att ställa följdfrågor, mer preciserade, mer krävande. Ju bättre jag blir på det, desto mer kommer jag att ha glädje av mitt abonnemang.

Detsamma gäller mina coachingsamtal. Det har jag dock övat på ganska länge, men kan självklart lära mig så mycket mer. Hur mycket bättre kan jag leverera med rätt frågor, pauser, inlyssnande och insiktsfulla sammanfattningar?

Inget är roligare än att lära sig mer

I boken jag nämnde läste jag att ordet education – utbildning kommer från de latinska orden educare – som betyder ”att ge näring”, educere – som betyder ”att locka fram” samt educatum – betyder ”att träna”. Tror inte att det jag vill göra kan sammanfattas bättre. Kanske ska jag kalla mig utbildare?

2 Comments on “Varför ställer du frågor?”

  1. Tack för den intressanta och givande artikeln. Det finns ännu ett ord som kan tillkomma med de ovan och det är ”inspire” eller på latin ”inspirare” som betyder ”breathe life into”. Kanske vill du lägga till ordet ”inspiratör” till utbildare, mentor och samtalspartner och alla de andra hederstitlarna som så väl beskriver dig?

    1. Tack bästa Angelica! Ett sådant härligt ord – inspirera – breathe life into! Kan jag inspirera någon så är jag jätte glad. Är själv i stort behov av inspiration. Så tack för detta inlägg, som gav just detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *