Facebook – och andra sociala medier

Jag skaffade tidigt ett konto på Facebook. Bad min son visa mig hur man skulle göra. Inledningsvis var jag väl inte så flitig, men allteftersom insåg jag värdet av att kunna ha kontakt med människor jag inte träffar dagligen. Sådana som bor på andra ställen, som jag kände för länge sedan. Har man då och då kontakt på Facebook så är tröskeln låg att hitta tillbaka till varandra när man ses. Inte sällan är Facebook inledningen till en verklig kontakt. Man börjar utbyta tankar, och så ses man. Facebook fungerar även som instrument när jag vill dela med mig av upplevelser, känslor, åsikter – och bilder.

Avstängt konto

För ett tag sedan blev mitt ursprungliga konto Gunvor Engström avstängt. Har prövat allt för att få det öppnat igen, men man får ingen kontakt med Facebook. Det går bara runt runt. Fick bara ett besked att mitt konto hade börjat skicka skräppost. Jag bytte lösenord direkt, det fungerade en dag – sedan kom jag inte in. Det finns dock kvar på nätet. Kan gå in där via min mans Pad. Dock saknade jag Facebook, så jag öppnade ett nytt konto Gunvor M Engström. Fått tillbaka en hel del vänner, dock inte alla. Erkände att det gjorde mig rejält irriterad. Ett frö av ilska mot Facebook sådde där.

Kritik

Sociala medier har ju under ett antal år kritiserats starkt för hur de underlättat spridning av våld och lögner. Jag har väl mest tänkt att det är den svarta sidan av öppenhet, men inser nu är att det kanske är att ta lite för lätt på det. Idag skrev Martin Jönsson i DN om hur viktigt det är att de olika sociala medierna sätter tydliga gränser för vad de tolererar och sedan lever efter det. EU är ju i färd med att skapa mer tvingande regler för vad man får skriva. Det kommer att radikalt förändra de sociala mediernas sätt att arbeta. Jag är ju endast inne i en liten del, den som rör mig och min värld. Letar aldrig efter det där galna, de som skriker, ljuger och uppmanar till våld. Har fullt upp med att andas in när vänner ger uttryck för åsikter som jag absolut inte kan dela. Men så länge de uttrycks på hyfsat vis, så tror jag det är värdefullt att förstå att dessa tankar finns.

Tyvärr tycker jag att Mark Zuckerberg, trots sin storartade innovation, inte håller som ledare för ett sådant omvälvande och tongivande bolag. Känns för tamt och undvikande.

Blir kvar

Har tänkt tanken på att lämna Facebook, men vill inte då det faktiskt ger mig väldigt mycket.

Och… de andra medierna?

Jag är även på Instagram, Twitter och Linkedin.

Instagram – trevligt, men jag har haft lite svårt att riktigt hitta den rätta användningen av det. Känns splittrat och lite ogenomtänkt. Men jag gillar det ändå. Trevligt tonfall i inläggen.

Twitter – är mycket inaktiv där, men läser ibland. Inläggen är ofta för elaka, vilket jag inte uppskattar.

Linkedin – använder det för mer professionellt innehåll. För mig skulle det då handla om coaching, mentorskap, för ledningspersoner, entreprenörer och styrelser. Men kan tycka att det blir lite tråkigt ibland då det mest går ut på att sälja in sig själv – även om man ”klär” det i innehåll. Inget fel i det egentligen – och det är ju ett av syftena. Viktigt att det ändå känns intressant och relevant. Jag försöker hitta en användning som känns bra för mig. Har en del kvar.

Hur använder ni sociala medier?

Skulle vara intressant att höra hur ni tänker kring användningen av sociala medier..

7 Comments on “Facebook – och andra sociala medier”

 1. Jag använder precis samma enheter och i precis den omfattning/det syfte som du beskriver ovan. Facebook/priviat & socialt, Instagram – men har inte fastnat, Twitter – väldigt inaktiv och LinkedIn – endast yrkesmässigt. Dock har jag dubbla profiler på både Facebook, Instagram och LinkedIn. Både för mig som privatperson och för mitt företag Organization Unlimited.

 2. Jag skulle i stort sätt kunna göra copypaste på ditt inlägg. Som tillägg möjligtvis att jag ibland blir lite uttråkad på all personlig skönmålning/marknadsföring både på Facebook och LinkedIn. Skulle vara intressant med mer dialog och meningsutbyte.

 3. This is a fantastic post. I struggle with the same thoughts on using/staying/leaving social media.

  1. Thanks Pete! I still want to be there. Too many fantastic friends and tools to stay in touch. But I am annoyed with Facebook, but can’t do without it.

 4. Jag tycker mest att Facebook är kul och lite trevlig med att fina fotografier och bilder på dem man inte träffar så ofta.
  Jag tar bort dem som tråkar ut mig, och har åsikter jag rent etiskt kan stå bakom.
  En länk till mitt företag, och dit jag kan bjuda den jag vill.
  Jag skall kika lite mer på Linkedin nu efter vad jag har läst här =)
  Du har alltid något spännande och/eller vackert in dina inlägg!
  Med vänlig hälsning Helene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *