Att uttrycka mig i film

Som ni troligen har märkt så gillar jag att fotografera. Så fort jag ser något vackert, upplever ett speciellt ljus, träffar människor så vill jag gärna ta en bild. Har frågat mig varför och kommit fram till att jag vill bevara stunden, upplevelsen och kunna återvända till den. Ofta vill jag också dela den med andra och då lägger jag ut fotot på sociala medier.

Men film då

Har hittills i huvudsak undvikit film. Har känts mer krävande. Men så plötsligt är jag där. Vill pröva, lära mig.

Det började med att jag skulle dokumentera mina samtal i soffan. Huvudsakligen gick det ut på att filma dem rakt av, redigera lite i början och i slutet, växla vinklar mm. Redan det var tillräckligt svårt. Inte samtalet som sådant – även om det självklart också kan utvecklas, men mer hur jag kan göra innehållet mer tillgängligt. Inser att jag faktiskt är total nybörjare och inte kan någonting om detta. Vad gör man då – jo utbildar sig.

Vad har jag hittills lärt mig

Satt två hela dagar med Marcus Höök och Andreas Lindemark – två riktiga proffs. Gick igenom hur man ska tänka, innehåll, planering, agerande framför en kamera, ljussättning, redigering mm.

Mina insikter hittills

  • Tänk igenom syftet med filmen, vad vill du säga
  • Planera noga, gör en storyboard. Vad ska du filma, tänk ut en catch, enkelt budskap, uppmana till handling.
  • Gör det kort, ja ännu kortare – och enkelt
  • Om du tänker innan du filmar så behöver du inte redigera så mycket
  • Öva, öva,öva
Så nu gör jag det

Börjar med det jag brukar göra, fotografera sådant jag tycker om, men filmar istället. Lägger in filmerna på Imovie, sorterar dem i ordning, klipper ner, lägger på lite musik och några speakerinslag. Blev kanske lite för långt i iallafall, men vill inte korta mer. Har här varken catch eller call to action. Men har ändå nu tagit mitt första steg. Känns spännande.

Här är mitt första försök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *