• blogg-header9

Inblickar i mitt yrkesliv – i Brief/Dagens Opinion

”Nej, jag uppfann inte Almega”

Gunvor Engström var pionjären bakom tjänstelobbyn och räddade livet på Företagarna. Nu vill landshövdingen som tröttnade bygga företag med själv av samtal.

Julen närmar sig och Sverige trasslar med tejp och julklappssnören. Även Gunvor Engströmhåller på med paket. Hon paketerar sitt företag, specificerar vad hon vad hon vill göra framöver. Konturerna har klarnat.
– Jag har funderat på hur jag kan använda det jag kan och vad jag tycker skulle vara roligt att göra inom ramen för mitt eget bolag, säger Gunvor Engström, som i dag sitter i flera styrelser, bland annat Apoteksgruppen, Semcon och Länsförsäkringar Fondförvaltning.

Det kommer att handla om ledarskapsfrågor, att föra vidare erfarenhet från chefsroller inom både näringsliv och offentlig verksamhet.
– Som en mentor/samarbetspartner. Jag tror att jag kan vara någon man kan tala med eftersom jag själv varit i den positionen.

En annan del av företaget handlar om temporära inhopp som vd eller någon form av ledningsresurs. Tvärtom har hon en förkärlek till att dra på sig blåstället och bada krisande företag i stål. Det har hon gjort hos Företagarna och det har hon gjort inom banksektorn.
– Jag vill ha interimsuppgifter, som att gå in som vd under en kort tid med ett omstruktureringsuppdrag. Men även sitta i styrelser, jobba med ledningsgrupper och hålla i seminarier.

Studier i ekonomisk politik ledde den liberalt sinnade Gunvor Engström från myndigheter via Riksbanken till departement. På Handelsdepartementet sysslade hon med exportfrämjande och på utrikesdepartementet fick hon ansvar för tjänstehandelsfrågor och satt med i Tjänsteexportutredningen.

Det ledde till att hon 1985 fick uppdrag att bygga upp Tjänsteförbundet, Sveriges första intresseorganisation för tjänsteproducerande företag, med politisk opinionsbildning som främsta syfte. Med på båten var bland andra Skandiachefen Björn Wolrath, SEB-chefen Curt G Olssonoch Leif Edvinsson.
– Det är nästan ingen som minns hur banbrytande det var.

Uppfann du Almega?
– Nej, vi uppfann inte Almega. Vi föregick dem. Inte bara jag, vi var ju några stycken. Under min tid på Tjänsteexportutredningen blev det uppenbart att vi hemmarknaden måste utvecklas. Vi lyckades, trots att vi var en liten organisation som fungerade en pendang till Industriförbundet, bli en slags centralpunkt för opinionsbildningen kring tjänstesektorn.

Fem år som förbundsbas skulle visa sig vara en tämligen användbar grund när hon skulle greppa styråran på krisande Företagarna tio-femton år senare. Men först beträdde hon marknads- och kommunikationsbranschen.
– Det är den perioden i mitt yrkesliv som var tråkigast. Jag fick svårt att få gehör det jag ville genomföra. Om jag ska vara ärlig hade jag svårigheter att underordna mig i en stabsroll efter att ha haft en extern och självständig roll.

Efter några år var hon beväpnad med egen firma och tog uppdrag från bland annat Newsec och Schibsteds it-satsning Scandinavian Online. Hon utvecklade också dotterbolag inriktat på att hjälpa företag med utbildning och rådgivning till företag som ville kamma hem offentliga upphandlingar.

1998 sålde hon företaget och såg i samma veva en annons i Dagens Industri. Dåvarande näringsminister Anders Sundström sökte en chef för näringslivenheten på näringsdepartementet och Gunvor Engström fick så småningom jobbet.
– Första omgången på departement kunde jag inget om företagande. Nu kunde jag massor.

När statsminister Göran Persson bestämde sig för att han ville skapa ett ”superdepartement” med Björn Rosengren som chef fick Gunvor Engström i stället rapportera till biträdande näringsminister Mona Sahlin, som fick ansvar för företagspolitiken.
– Vi hade en ambition om att genomföra förenklingar för företag, vilket bland annat SimpLex, som blev så hånat, var ett uttryck för. Mona Sahlin ville verkligen jobba för förenklingar och hon tog strid mot resten av regeringen som nedprioriterade företagande.

Hur var det att jobba med Björn Rosengren?
– Han är överhuvudtaget en frisk och öppen person. Näringslivsmedveten.

Trivdes du med att omgiven av socialdemokrater?
– Jag hade inga problem med de personer som jag jobbade med. De tyckte som jag och de tyckte att jag kom med bra underlag.

– Det var något av musens kamp mot elefanten. Jag hade inget inflytande över de politiska prioriteringarna och våra frågor vann sällan, vilket ledde till att jag lämnade.

Var det Göran Persson som bromsade?
– Jag hörde aldrig riktigt att han pratade om företagande som något särskilt viktigt.

Efter tre år, 2001, stegade hon ut från departementet, vilket i sig är en naturlig följd av hennes informella tumregel: på samma post i högst fem år. Hon har aldrig riktigt trivts med att stanna på en och samma plats längre än så.
– Jag har gått raskt igenom livet och blivit ganska bra på att identifiera hur situationen ser ut, vad som behöver göras. Förr i världen hette det hoppjerka, men nu avviker jag inte längre. Få sitter särskilt länge på samma position idag.

Hon handplockades som ansvarig för småföretagarfrågor på Industriförbundets och SAFs gemensamma inkarnation Svenskt Näringsliv. Därmed hamnade hon precis där hon ville, i ”skärningspunkten mellan företagande och samhälle”.
– Jag tycker båda världar är intressanta och vill verka för att de ska förstå varandra bättre.

Samtidigt växte känslan av att hon satt fast ”i en stor smet” där varje fråga som rörde företagande slutade på någon annans bord, utom räckhåll för henne.

Hellre då stå mitt i en kris, där det finns utrymme för förändringsarbete. Det fick hon chans att göra när hon tog över som vd för ett Företagarna i ekonomisk kris.
– Det var mycket jobb men som vd fick jag möjlighet att styra upp organisationen. Det är speciellt i kriser som man får det utrymmet.

Företagarna hade stora underskott och Gunvor Engström kom efter att ett besparingsprogram tvingats tillbaka efter kritik från regionala bolag.
– Jag och vice vd Christer Östlund bestämde hur vi skulle gå vidare. Vi fick mycket skäll då, men ekonomin löste jag.

Företagarnas hjärtefrågor under Gunvor Engström är lätta att känna igen från dagens opinionsbildning. Det är företagens betydelse för sysselsättning, arbetsrätt, 3:12-regler, sjuklöneansvar.
– Opinionsbildningen fungerade väldigt bra. Det var tydligt vilka värderingar våra medlemmar stod för och vi fick nästan enbart positiva kommentarer. Vi var ett bra gäng.

Att samma frågor fortfarande är aktuella. Ser du det som ett misslyckande?
– Ja, men samtidigt som det idag inte finns en enda politiker som inte förstår att det är viktigt med företagande och entreprenörskap.

Elisabeth Thand Ringqvist lämnar som vd på Företagarna. Vem ska efterträda henne?
– Jag är inte uppdaterad. Men det handlar om att hantera den stora apparaten, att synas därute och hela tiden driva företagarnas frågor.

2007 var det dags att återigen ta sig saneringsoverallen. Denna gång var består uppdraget att rädda den norskägda banken Bank2. Efter avklarat uppdrag och efter att banken bytt ägare fick Gunvor Engström en fråga som hon fått förut: vill du bli landshövding?

Första gången blev det nej. Men 2008 blev det ja och flytt till Blekinge, ett län hon inte visste så mycket om på förhand.  Efter att ha jobbat med interna frågor på banken var hon sugen på att komma och träffa människor igen.

Kan det vara en fördel att komma till ett nytt län med friska ögon?
– I ett län finns det ofta mycket spänningar jag tror att det var en fördel att jag inte ”tillhörde något läger”.

Gunvor Engströms företagarinriktade ränder försvann dock inte med ämbetstiteln. Även som landshövding drev hon vikten av företagande.
– Det fanns de som tyckte att jag, trots att jag aldrig varit medlem i ett politiskt parti, förde en slags borgerlig argumentation när jag använde min kompetensbakgrund kring företagande och entreprenörskapet i länet. Samtidigt upplevde jag mycket mer uppskattning än kritik.

Sen slutade du i förtid, 2011. Tröttnade du?
– Det berodde på två saker. Arbetet utförs till stora delar på kvällar, helger och på sommartid. Jag kände att jag inte hann med ett privat liv. Jag hade dessutom precis fått barnbarn. Sen upplevde jag inte själva länsstyrelsearbetet och det fokus på regler och kontroll som medföljer uppdraget som min grej, även om jag har all respekt för de som arbetar inom länsstyrelser.

Hon blev ordförande i Friskolornas Riksförbund men stod inte ut med vad hon ansåg vara ohederlig svartmålning av branschen från visst politiskt håll.

Idag är hon är återigen egen företagare och den politiska självcensur som hon kände kom krypande under tiden som landshövding har nu definitivt runnit av henne. Ventilen finns i sociala medier. Helst Facebook och Twitter, även om det senare ”är lite väl mycket som en sekt ibland”. Hon beklagar hur ett allt strängare debattklimat effektivt tystar betydelsefulla röster från näringslivet och tar Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrups uttalade om feminism som exempel.
– Det var jobbigt att se att en talför person som vågat ha åsikter råkade ut för ett sådant bakslag.

Hon menar att näringslivets tidigare så starka röst i samhällsdebatten, vilket kan exemplifieras av DN Debatt-artikeln från 1997 då 101 direktörer med Peter WallenbergPercy Barnevik, Sören Gyll och Lars Ramqvist i spetsen meddelade att de saknade förtroende för regeringen Persson, nu håller tillbaka.
– Nu blir debatten så förutsägbar. Det är sällan som man hajar till och tycker att någon kommer med något intressant. I dag är det väl egentligen bara ett fåtal personer, som Dan Olofsson och Rune Andersson,som deltar.

Gunvor Engström talar om samtalet som nyckeln till gott ledarskap och ett framåtriktat näringsliv och efterlyser bättre cirkulation mellan de som alltid talar och de som alltid sitter tysta och hör på. I den andan drog hon så sent som i november igång nätverket Smalltalks, ett koncept som går ut på att en grupp kvinnor samtalar om ett givet ämne.
– Jag känner vilket behov det finns att få till den här typen av samtal. Det är intressant att lära sig något nytt och få tillfälle att både berätta vad man själv står för och att omvärdera ståndpunkter.

Vem tycker du är Sveriges bästa ledare, alla kategorier?
– Jag har fått den frågan förr och jag har aldrig riktigt kommit på ett svar.

Sett till alla dina olika uppdrag. När var du viktigast?
– För min uppdragsgivare var det nog att sanera Bank2, så att den blev värd något. För samhället är det antagligen som vd för Företagarna där jag hjälpte till att sätta företagandet på kartan.

tre förebilder i ditt yrkesliv
– Oprah Winfrey för att hon tar upp viktiga frågor som till exempel hur du bäst tar vara på dina möjligheter. Genom sitt sätt att tala med sina gäster får hon dem att berätta väsentliga saker och genom sin trovärdighet påverkar hon det amerikanska folkets presidentval.
– Hillary Clinton för att hon är kompetent, håller på sin integritet och ”svalde stoltheten” och tog möjligheten att bli utrikesminister till Barack Obama trots att de kämpat mot varandra om att bli demokraternas kandidat.
– Mahatma Gandhi, som på ett ödmjukt, men bestämt, sätt ledde Indien mot att bli ett fritt, självständigt och demokratiskt land.

tre snapshots av dig utanför jobbet
– Jag tränar, reser gärna till länder där jag aldrig varit. Här Vietnam (bilden längst upp). Umgås med familjen och mina tre barnbarn.

Oscar Örum

 

 

Tid för styrelsearbete

Igår hade vi styrelsemöte i Apoteksgruppen. Branschen är fortfarande i omdaning. Har ju suttit i styrelsen även för Apotekets omstruktureringsbolag (OAB), dvs det bolag som sålde ut hälften av de apotek som fanns inom Apoteket AB. För en kort tid sedan så köptes apoteket Hjärtat av ICAs apotek Cura. Därmed får de nästan 30 procent av marknaden. Nästan 80 procent av försäljningen in apotek består av receptbelagda läkemedel där marginalen bestäms av TLV. Där finns i princip ingen lönsamhet. Apoteken måste därmed leva på den försäljning som är fri. Man kan säga att apotekskunder som köper C vitamin, deodorant, tandkräm etc får subventionera den receptbelagda verksamheten. Hur som helst är det viktig och intressant verksamhet. Apoteksgruppen betonar ju Hälsa, och det tycker jag är helt rätt. Vi måste prioritera vår hälsa så att vi så länge som möjligt kan hålla oss friska och slippa för mycket läkemedel.

Jag är liberal

Jah har aldrig varit medlem i ett politiskt parti. Och det är jag inte nu heller, men har ändå tagit ett nytt steg. Idag går jag på Liberala kvinnors landsmöte. Har betalat medlemsavgift och vill gå dit och se Gulan Avci bli ordförande och lyssna till deras/hennes handlingsprogram. Har ju länge betraktat mig som liberal, inte konservativ, inte socialist. För mig står liberal för en tro på människans förmåga att fatta beslut, att ta ansvar för sitt liv och ett bättre samhälle. Tycker också om det liberala tänkandet i internationella sammanhang, samarbete med andra och friare handel. Fortfarande finns jag inte i något politiskt parti, men något närmare ett engagemang i politiskt arbete

image

Ladies taxi breder ut sig

Även i Dubai finns Ladies Taxi. 350 kvinnor kör runt på de snabba motorvägarna. Hämtar bara upp kvinnor och män i kvinnors sällskap. Hörde häromdagen att detta även finns i New York

image

DSC_0035

En oas i storstaden

Den gångna helgen – farsdagshelgen – tillbringade jag och min man på Stallmästaregården – ett paradis bakom byggnationen av Norra Länken.

DSC_0018

Kommer man ner några meter så hamnar man på detta underbara ställe vid Brunnsviken och Hagaparken. Där märks trafiken inte alls. Det som händer är att lugnet infinner sig.

Stället är från 1600-talet. Läs om dess intressanta historia

Det som gör Stallmästaregården speciellt är läget, historien, de vackra byggnaderna och förstås maten.

Vi valde följande meny

Stallmästaregården ägs av Nobis - som också äger Operakällaren, Nobis Hotel, Hotel J mm.

Företag blir framgångsrikt genom de personer som är involverade. Och jag vill i bevakningen av företagande på min blogg presentera någon av de som driver företaget framåt. Denna gång är det den person som hittar kunderna, dvs är Sales Manager. Hon heter Cecilia Falk.

Cecilia Falk
Cecilia Falk

Det jag vill ha är svar på tre frågor. Varför? Hur? och Vad?

Cecilia ver precis varför hon har valt detta jobb. Hon drivs av lusten att få varje enskild kund att dels välja Stallmästaregården, dels  stanna kvar som kund, att återkomma. För att detta ska vara möjligt måste hon lyssna noga. Vad förväntar sig kunden, vad är viktigt, hur ska hon paketera den unika upplevelsen så att den passar just för det speciella tillfället, för den individuella kunden? Basen är ju hotellet och restaurangen och de går ju egentligen inte att förändra så mycket. Men det går att att hitta de rätta argumenten och det går att paketera utbudet så att det passar för varje tillfälle. Hon vill att kunden ska få förtroende för henne, att lita på att hon kan leverera.

Hur gör Cecilia? Hon lyssnar, är lyhörd, har respekt för varje kund.

Vad gör hon? Hon ser till att så många som möjligt väljer Stallmästaregården att bo på, att äta på frukost, lunch och middag på, att använda som konferenshotell eller bröllop, födelsedag, begravning, en romantisk middag för två mm. Se vidare på hemsidan.

Vill avsluta med att säga att jag och min man tycker att det är ett ljuvligt ställe fyllt av historia och kvalité. Testa gärna.

Frysbox, Fryshuset

Frysbox – ett underbart projekt för unga människor

Igår träffade jag min systerdotter Karolina Israeli – dialogledare och kommunikationsansvarig för projektet Frysbox, som ligger inom ramen för Fryshuset. Jag visste att det hon höll på med var viktigt och intressant – att få unga människor att utvecklas genom att koppla ihop hård träning och dialog. Men när jag hörde henne berätta om det hon och de andra i Frysbox gör så blev jag faktiskt lycklig. De erbjuder ungdomar 13-19 år att träna thaiboxning och att därefter delta i dialogsamtal kring värderingar mm. Ofta är det ungdomar som inte hittat så många andra sammanhang att vara en del av, kanske hänger de i portar och känner sig utanför.

Karolina fick uppdraget att starta en verksamhet för flickor i Fittja. Jag har aldrig varit i Fittja, men det är uppenbarligen ett ganska speciellt område. Hon tog sig till fritidsgården. Där hängde ett antal killar – inga tjejer. Tjejerna ville inte komma dit, sa de. Anledningen kunde kanske hänföras till den attityd man visade i språk mm gentemot dem. Karolina satt kvar och pratade. Så småningom fick en tjej reda på att det skulle starta en thaiboxningsklubb  där och kom in för att hon var intresserad. Karolina anknöt till henne och fick henne att vara med. Idag har de en verksamhet i Fittja för 8-12 unga tjejer som träffas, tränar och talar. Varför thaiboxning undrar kanske någon. Inte jag. Jag vet hur viktigt det är med fysisk träning för att bli mentalt mer öppen. Och thaiboxning är riktigt hård träning. Flickorna blir helt slut och är mycket mer beredda att tala om sig själva och sina värderingar i de dialogsamtal som Karolina leder.

Själv blev jag också uppmuntrad i min ansats att koppla ihop hälsa/livsstil med samtal – det är ju precis idén inom mitt bolag – www.gunvorengstrom.se. Fast jag  i första hand vänder mig till en äldre målgrupp.

So please

1. Läs vad som står om Frysbox på deras hemsida

2. Bjud in Karolina att berätta om vad de gör

3. Stötta deras verksamhet om du kan – detta är en oerhört viktig del av bl a integrationsarbetet. Att få människor att tala med varandra är grunden för att mota fientlighet och rädsla gentemot andra

Din samtalspartner när du vill förändra