• blogg-header9

Välkommen till ett personligt samtal

Börjat få in uppdrag som innebär personliga samtal kring något som finns i ens tankar. Har ofta fått reaktionen att samtalen lett till att man vågat ta steget att gå vidare. Det som behövs är att få ventilera de frågor man har och eventuellt  få en puff i ryggen. Men det kan också innebära att man identifierar något som behöver tänkas igenom ytterligare. Klicka på rutan Anmäl intresse under rubrik Erbjudanden på www.gunvorsblogg.se. Då kontaktar jag dig så kan du fråga mer kring din personliga situation. Därefter avgör du om du vill ha ett samtal.

Nu kan du anmäla intresse för kontakt på min hemsida

Om du vill veta mer om det jag har att erbjuda så kan du nu anmäla ditt  intresse  på hemsidan www.gunvorengstrom.se. Tryck på knappen och skapa ett konto. Skriv i meddelanderutan att du vill ha kontakt och var jag kan nå dig. Kontot innebär inget annat än att du vill finnas i mitt nätverk. Ser fram emot att höra av dig

En vinterhelg på Hotell J vid inloppet till Stockholm

Fredag eftermiddag tog vi SLs båt vid Nybrokajen till Nacka strand. Vi skulle tillbringa en kväll och morgon på Hotell J. Vi betalade med vårt SL kort och det tog ca en halvtimme. Från båten njöt vi av Stockholms fantastiska sevärdheter och inspekterade de nya bostadsområden som växer upp i Saltsjöqvarn och Kvarnholmen.

2015-01-30 15.50.54
Båthållplatsen vid Nybrokajen
Restaurang J från vattnet
Restaurang J från vattnet

Väl framme checkade vi in på Hotellet en bit upp från restaurangen. Ett mycket vänligt bemötande, samtal kring hotellets historia och sedan upp till vårt rum. Där mötte oss en av de mest grandiosa utsikter jag någonsin haft från ett hotellrum

Efter en avkopplande lässtund tog vi oss ner till restaurangen och åt en delikat middag, hummersoppa och rödingfilé med en god Riesling. Tända ljus på alla bord, vattnet precis utanför fönstret och bra service

Hummersoppa

Vaknade lördag morgon – ytterligare snö hade fallit. Det är mysigt här även på vintern. En god frukost och sedan samtal med receptionschefen  Lisa Andreason

Receptionschef på Hotell J Lisa Danielsson
Receptionschef på Hotell J, Lisa Andreason

Lisa är ung, men har ändå jobbat på Hotell J i 7 år då hon arbetade extra redan under skoltiden. Därefter har hon hunnit med en två års hotellutbildning. Lisa har valt branschen och företaget för att hon älskar att vara bland människor och i den fina miljön. Hon strävar efter struktur och ordning/reda men inser och gillar att man ändå aldrig riktigt vet vad som ska hända under en dag. Möten med hotell- och konferensgäster innebär många oförutsedda situationer som måste klaras ut. Att vara väl förberedd och glad är hennes recept. Glädje sprider sig och hjälper till att klara de flesta situationer. Hotell J ingår i Nobiskoncernen. De vet att ge sina medarbetare mandat så att de kan se till att gästerna åker därifrån med viljan att återvända. Lisas arbete är ta hand om de gäster som är där och se till att de kommer tillbaka och sprider goda omdömen.

Hotell J ger hemkänsla. Kaffet står framdukat, brasan brinner, bekväma soffor och fåtöljer lockar till en rofylld stund. ”Här ska man kunna sitta och bara ta det lugnt, man behöver inte alltid göra så mycket”, säger Lisa

Våra intryck – så nära Stockholm men ändå så lugnt och avskilt, vacker miljö precis vid vattnet, en blandning av nya moderna hotellrum och den traditionsrika tornvillan, god mat och mycket trevligt bemötande. Ett perfekt ställe för en konferens eller bara en lugn privat weekend.

Vi kommer gärna tillbaka

 

Förfrågningar droppar in

Januari har börjat rätt lugnt, med förfrågningar droppar in om styrelsejobb, konsult- och mentorsuppdrag mm. Lagt in en extra växel i träningen och börjar drömma lite om våren

Utvecklar nu också hemsidan så att du kan anmäla intresse och få kontakt om du vill veta mer – lite ökad interaktivitet alltså

Nu ligger ett nytt härligt år framför oss

Ett nytt år innebär alltid för mig att jag försöker ta några nya steg. Vissa kallar det löften. Själv kallar jag det ytterligare en möjlighet att fundera över mina egna prioriteringar. Och egentligen är detta en ständigt pågående process, men jag tar varje chans att tänka om och tänka igen.

I år kommer jag att inleda ett samarbete med ett konsultföretag. Återkommer till det under januari, som är en del av utvecklingen av min verksamhet i Gunvor Engström AB. Vissa delar av mitt bolag är i full gång, andra är fortfarande bara planer. Helt klart måste jag marknadsföra de delar jag vill ska växa.

Kommer att intensifiera min träning med fokus på styrka och flexibilitet. Händer och fötter som kommer att få en särskild omgång. Lederna är för svaga och underarmarna behöver stretchas. Fortsätter självklart på UCSP. Likaså behåller jag yogakortet på Yogayama.

Mitt intellektuella jag måste ha sitt. För mig innebär det samtal med intressanta människor och läsning av artiklar och böcker. Vill lägga till mer av teater, konst och musik – live

Ska försöka skriva om detta här på bloggen för att det är kul att försöka berätta och formulera sig. Vill ni läsa och kommentera så blir jag förstås extra glad.

Tycker att även ni ska försöka formulera er ambitioner och tankar. Det ger en ökad känsla av närvaro i livet. Önskar alla er som läser detta ett rikt år!

 

Inblickar i mitt yrkesliv – i Brief/Dagens Opinion

”Nej, jag uppfann inte Almega”

Gunvor Engström var pionjären bakom tjänstelobbyn och räddade livet på Företagarna. Nu vill landshövdingen som tröttnade bygga företag med själv av samtal.

Julen närmar sig och Sverige trasslar med tejp och julklappssnören. Även Gunvor Engströmhåller på med paket. Hon paketerar sitt företag, specificerar vad hon vad hon vill göra framöver. Konturerna har klarnat.
– Jag har funderat på hur jag kan använda det jag kan och vad jag tycker skulle vara roligt att göra inom ramen för mitt eget bolag, säger Gunvor Engström, som i dag sitter i flera styrelser, bland annat Apoteksgruppen, Semcon och Länsförsäkringar Fondförvaltning.

Det kommer att handla om ledarskapsfrågor, att föra vidare erfarenhet från chefsroller inom både näringsliv och offentlig verksamhet.
– Som en mentor/samarbetspartner. Jag tror att jag kan vara någon man kan tala med eftersom jag själv varit i den positionen.

En annan del av företaget handlar om temporära inhopp som vd eller någon form av ledningsresurs. Tvärtom har hon en förkärlek till att dra på sig blåstället och bada krisande företag i stål. Det har hon gjort hos Företagarna och det har hon gjort inom banksektorn.
– Jag vill ha interimsuppgifter, som att gå in som vd under en kort tid med ett omstruktureringsuppdrag. Men även sitta i styrelser, jobba med ledningsgrupper och hålla i seminarier.

Studier i ekonomisk politik ledde den liberalt sinnade Gunvor Engström från myndigheter via Riksbanken till departement. På Handelsdepartementet sysslade hon med exportfrämjande och på utrikesdepartementet fick hon ansvar för tjänstehandelsfrågor och satt med i Tjänsteexportutredningen.

Det ledde till att hon 1985 fick uppdrag att bygga upp Tjänsteförbundet, Sveriges första intresseorganisation för tjänsteproducerande företag, med politisk opinionsbildning som främsta syfte. Med på båten var bland andra Skandiachefen Björn Wolrath, SEB-chefen Curt G Olssonoch Leif Edvinsson.
– Det är nästan ingen som minns hur banbrytande det var.

Uppfann du Almega?
– Nej, vi uppfann inte Almega. Vi föregick dem. Inte bara jag, vi var ju några stycken. Under min tid på Tjänsteexportutredningen blev det uppenbart att vi hemmarknaden måste utvecklas. Vi lyckades, trots att vi var en liten organisation som fungerade en pendang till Industriförbundet, bli en slags centralpunkt för opinionsbildningen kring tjänstesektorn.

Fem år som förbundsbas skulle visa sig vara en tämligen användbar grund när hon skulle greppa styråran på krisande Företagarna tio-femton år senare. Men först beträdde hon marknads- och kommunikationsbranschen.
– Det är den perioden i mitt yrkesliv som var tråkigast. Jag fick svårt att få gehör det jag ville genomföra. Om jag ska vara ärlig hade jag svårigheter att underordna mig i en stabsroll efter att ha haft en extern och självständig roll.

Efter några år var hon beväpnad med egen firma och tog uppdrag från bland annat Newsec och Schibsteds it-satsning Scandinavian Online. Hon utvecklade också dotterbolag inriktat på att hjälpa företag med utbildning och rådgivning till företag som ville kamma hem offentliga upphandlingar.

1998 sålde hon företaget och såg i samma veva en annons i Dagens Industri. Dåvarande näringsminister Anders Sundström sökte en chef för näringslivenheten på näringsdepartementet och Gunvor Engström fick så småningom jobbet.
– Första omgången på departement kunde jag inget om företagande. Nu kunde jag massor.

När statsminister Göran Persson bestämde sig för att han ville skapa ett ”superdepartement” med Björn Rosengren som chef fick Gunvor Engström i stället rapportera till biträdande näringsminister Mona Sahlin, som fick ansvar för företagspolitiken.
– Vi hade en ambition om att genomföra förenklingar för företag, vilket bland annat SimpLex, som blev så hånat, var ett uttryck för. Mona Sahlin ville verkligen jobba för förenklingar och hon tog strid mot resten av regeringen som nedprioriterade företagande.

Hur var det att jobba med Björn Rosengren?
– Han är överhuvudtaget en frisk och öppen person. Näringslivsmedveten.

Trivdes du med att omgiven av socialdemokrater?
– Jag hade inga problem med de personer som jag jobbade med. De tyckte som jag och de tyckte att jag kom med bra underlag.

– Det var något av musens kamp mot elefanten. Jag hade inget inflytande över de politiska prioriteringarna och våra frågor vann sällan, vilket ledde till att jag lämnade.

Var det Göran Persson som bromsade?
– Jag hörde aldrig riktigt att han pratade om företagande som något särskilt viktigt.

Efter tre år, 2001, stegade hon ut från departementet, vilket i sig är en naturlig följd av hennes informella tumregel: på samma post i högst fem år. Hon har aldrig riktigt trivts med att stanna på en och samma plats längre än så.
– Jag har gått raskt igenom livet och blivit ganska bra på att identifiera hur situationen ser ut, vad som behöver göras. Förr i världen hette det hoppjerka, men nu avviker jag inte längre. Få sitter särskilt länge på samma position idag.

Hon handplockades som ansvarig för småföretagarfrågor på Industriförbundets och SAFs gemensamma inkarnation Svenskt Näringsliv. Därmed hamnade hon precis där hon ville, i ”skärningspunkten mellan företagande och samhälle”.
– Jag tycker båda världar är intressanta och vill verka för att de ska förstå varandra bättre.

Samtidigt växte känslan av att hon satt fast ”i en stor smet” där varje fråga som rörde företagande slutade på någon annans bord, utom räckhåll för henne.

Hellre då stå mitt i en kris, där det finns utrymme för förändringsarbete. Det fick hon chans att göra när hon tog över som vd för ett Företagarna i ekonomisk kris.
– Det var mycket jobb men som vd fick jag möjlighet att styra upp organisationen. Det är speciellt i kriser som man får det utrymmet.

Företagarna hade stora underskott och Gunvor Engström kom efter att ett besparingsprogram tvingats tillbaka efter kritik från regionala bolag.
– Jag och vice vd Christer Östlund bestämde hur vi skulle gå vidare. Vi fick mycket skäll då, men ekonomin löste jag.

Företagarnas hjärtefrågor under Gunvor Engström är lätta att känna igen från dagens opinionsbildning. Det är företagens betydelse för sysselsättning, arbetsrätt, 3:12-regler, sjuklöneansvar.
– Opinionsbildningen fungerade väldigt bra. Det var tydligt vilka värderingar våra medlemmar stod för och vi fick nästan enbart positiva kommentarer. Vi var ett bra gäng.

Att samma frågor fortfarande är aktuella. Ser du det som ett misslyckande?
– Ja, men samtidigt som det idag inte finns en enda politiker som inte förstår att det är viktigt med företagande och entreprenörskap.

Elisabeth Thand Ringqvist lämnar som vd på Företagarna. Vem ska efterträda henne?
– Jag är inte uppdaterad. Men det handlar om att hantera den stora apparaten, att synas därute och hela tiden driva företagarnas frågor.

2007 var det dags att återigen ta sig saneringsoverallen. Denna gång var består uppdraget att rädda den norskägda banken Bank2. Efter avklarat uppdrag och efter att banken bytt ägare fick Gunvor Engström en fråga som hon fått förut: vill du bli landshövding?

Första gången blev det nej. Men 2008 blev det ja och flytt till Blekinge, ett län hon inte visste så mycket om på förhand.  Efter att ha jobbat med interna frågor på banken var hon sugen på att komma och träffa människor igen.

Kan det vara en fördel att komma till ett nytt län med friska ögon?
– I ett län finns det ofta mycket spänningar jag tror att det var en fördel att jag inte ”tillhörde något läger”.

Gunvor Engströms företagarinriktade ränder försvann dock inte med ämbetstiteln. Även som landshövding drev hon vikten av företagande.
– Det fanns de som tyckte att jag, trots att jag aldrig varit medlem i ett politiskt parti, förde en slags borgerlig argumentation när jag använde min kompetensbakgrund kring företagande och entreprenörskapet i länet. Samtidigt upplevde jag mycket mer uppskattning än kritik.

Sen slutade du i förtid, 2011. Tröttnade du?
– Det berodde på två saker. Arbetet utförs till stora delar på kvällar, helger och på sommartid. Jag kände att jag inte hann med ett privat liv. Jag hade dessutom precis fått barnbarn. Sen upplevde jag inte själva länsstyrelsearbetet och det fokus på regler och kontroll som medföljer uppdraget som min grej, även om jag har all respekt för de som arbetar inom länsstyrelser.

Hon blev ordförande i Friskolornas Riksförbund men stod inte ut med vad hon ansåg vara ohederlig svartmålning av branschen från visst politiskt håll.

Idag är hon är återigen egen företagare och den politiska självcensur som hon kände kom krypande under tiden som landshövding har nu definitivt runnit av henne. Ventilen finns i sociala medier. Helst Facebook och Twitter, även om det senare ”är lite väl mycket som en sekt ibland”. Hon beklagar hur ett allt strängare debattklimat effektivt tystar betydelsefulla röster från näringslivet och tar Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrups uttalade om feminism som exempel.
– Det var jobbigt att se att en talför person som vågat ha åsikter råkade ut för ett sådant bakslag.

Hon menar att näringslivets tidigare så starka röst i samhällsdebatten, vilket kan exemplifieras av DN Debatt-artikeln från 1997 då 101 direktörer med Peter WallenbergPercy Barnevik, Sören Gyll och Lars Ramqvist i spetsen meddelade att de saknade förtroende för regeringen Persson, nu håller tillbaka.
– Nu blir debatten så förutsägbar. Det är sällan som man hajar till och tycker att någon kommer med något intressant. I dag är det väl egentligen bara ett fåtal personer, som Dan Olofsson och Rune Andersson,som deltar.

Gunvor Engström talar om samtalet som nyckeln till gott ledarskap och ett framåtriktat näringsliv och efterlyser bättre cirkulation mellan de som alltid talar och de som alltid sitter tysta och hör på. I den andan drog hon så sent som i november igång nätverket Smalltalks, ett koncept som går ut på att en grupp kvinnor samtalar om ett givet ämne.
– Jag känner vilket behov det finns att få till den här typen av samtal. Det är intressant att lära sig något nytt och få tillfälle att både berätta vad man själv står för och att omvärdera ståndpunkter.

Vem tycker du är Sveriges bästa ledare, alla kategorier?
– Jag har fått den frågan förr och jag har aldrig riktigt kommit på ett svar.

Sett till alla dina olika uppdrag. När var du viktigast?
– För min uppdragsgivare var det nog att sanera Bank2, så att den blev värd något. För samhället är det antagligen som vd för Företagarna där jag hjälpte till att sätta företagandet på kartan.

tre förebilder i ditt yrkesliv
– Oprah Winfrey för att hon tar upp viktiga frågor som till exempel hur du bäst tar vara på dina möjligheter. Genom sitt sätt att tala med sina gäster får hon dem att berätta väsentliga saker och genom sin trovärdighet påverkar hon det amerikanska folkets presidentval.
– Hillary Clinton för att hon är kompetent, håller på sin integritet och ”svalde stoltheten” och tog möjligheten att bli utrikesminister till Barack Obama trots att de kämpat mot varandra om att bli demokraternas kandidat.
– Mahatma Gandhi, som på ett ödmjukt, men bestämt, sätt ledde Indien mot att bli ett fritt, självständigt och demokratiskt land.

tre snapshots av dig utanför jobbet
– Jag tränar, reser gärna till länder där jag aldrig varit. Här Vietnam (bilden längst upp). Umgås med familjen och mina tre barnbarn.

Oscar Örum

 

 

Tid för styrelsearbete

Igår hade vi styrelsemöte i Apoteksgruppen. Branschen är fortfarande i omdaning. Har ju suttit i styrelsen även för Apotekets omstruktureringsbolag (OAB), dvs det bolag som sålde ut hälften av de apotek som fanns inom Apoteket AB. För en kort tid sedan så köptes apoteket Hjärtat av ICAs apotek Cura. Därmed får de nästan 30 procent av marknaden. Nästan 80 procent av försäljningen in apotek består av receptbelagda läkemedel där marginalen bestäms av TLV. Där finns i princip ingen lönsamhet. Apoteken måste därmed leva på den försäljning som är fri. Man kan säga att apotekskunder som köper C vitamin, deodorant, tandkräm etc får subventionera den receptbelagda verksamheten. Hur som helst är det viktig och intressant verksamhet. Apoteksgruppen betonar ju Hälsa, och det tycker jag är helt rätt. Vi måste prioritera vår hälsa så att vi så länge som möjligt kan hålla oss friska och slippa för mycket läkemedel.

Din samtalspartner när du vill förändra